2014

Zes jonge talenten werkzaam in informatierijke omgevingen gaven in korte pitchpresentaties een overview over hun unieke aanpak van hun dagelijks werk.

Leander van der Voet Informatiemanagement binnen de vastgoed wereld is erg belangrijk. Er gaat veel data rond bij bijvoorbeeld woningcoorperaties. Archieven zijn rommelig en als er digitalisering heeft plaatsgevonden, dan zijn het vaak simpele scans zonder extra meerwaarde. 30% van 1 FTE binnen de vastgoedsector wordt gebruikt voor zoeken naar en valideren van informatie. Informatie die er was tijdens het bouwproces raakt vaak verloren bij de oplevering. Communicatieproblemen tijdens de bouw veroorzaken verschillen tussen bedoeling van architect, de opdrachtgever en de aannemer. Door digitaal te gaan ‘voor-bouwen’ kunnen zaken worden gevisualiseerd en voorzien van extra data. Fimble biedt hier oplossingen voor aan.

Tirza Martens Studenten van Media en Informatie (Hogeschool van Amsterdam) hebben in het kader van ‘ondernemen in de informatiesector’ een applicatie ontwikkeld met de naam Soundlexie. Met de app kunnen woorden worden ingesproken waar mensen met dyslexie naar op zoek zijn. Deze woorden worden in beeld gebracht en je krijgt juiste schrijfwijzen en definities. De studenten hebben Prissma’s pitch gewonnen en gaan met het geld de app ontwikkelen.

Nienke Bajema Gemeente Huizen is net als de andere overheidsinstellingen aan het toewerken naar een open overheid in 2017. Hun digitaliseringsproject richt zich op een nieuw informatiesysteem waarbij er goed is nagedacht over de documentstromen en er uiteindelijk geen hybride situatie meer is, maar volledig digitaal. Met dit informatiesysteem zullen ze toewerken naar het nieuwe werken. Nienke schetst het proces wat rond het informatiseringsproject behelst en waar ze tegenaan loopt. Een van de dingen die ze bijvoorbeeld anders zou doen in een andere situatie is stappen meer verspreiden en niet alles tegelijk te willen. De samenwerkingen zijn echter wel goed dus zaken worden goed opgelost en in 2016 gaat de gemeente volledig digitaal werken.

Meike Boertjes Meike verteld over bibliotheekproject KennisMakers. In het project staat het delen van kennis centraal tijdens kennissessies. Alle onderwerpen zijn mogelijk en het dient als verdieping en verbreding van de bibliotheekcollectie en het lokaal verankeren van de content uit de bibliotheek. Tijdens de sessie verteld Meike enkele anekdotes van de sessies. De bibliotheek heeft hierin twee belangrijke rollen: verbinden en faciliteren. De bibliotheek heeft een netwerk, een grote collectie informatiebronnen en een podium.

Simone Heinen Simone deelt met ons haar visie over de online bibliotheek. Webbie.nl adviseert bibliotheken over online marketing en social media. Bibliotheken hebben de neiging om de online aanwezigheid van de bibliotheek er even bij te kunnen doen. Daardoor zijn websites van een bibliotheek vaak een oerwoud aan informatie. Het devies van Simone is dan ook ‘keep it simple’. Connect op simpele manieren zoals: feliciteren van mensen die jarig zijn. Zorg dat je een sterke online biblotheek hebt.