Kijkje in de keuken SRON Netherlands Institute for Space Research

Beste vakgenoot,

KNVI-SB organiseert op donderdag 6 april 2017 een ‘Kijkje in de keuken’ bij SRON (Netherlands Institute for Space Research).
SRON is het Nederlandse expertise-instituut voor onderzoek vanuit de ruimte. Het instituut ontwikkelt astrofysisch-, aardgericht- en (exo)planeetonderzoek. Daarnaast ontwikkelt SRON nieuwe technologieën voor satellietinstrumenten, zoals gevoelige sensoren voor röntgen- en infraroodstraling. SRON-technologie heeft ook maatschappelijke toepassingen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en bij het bewaken van voedselkwaliteit.

Wat kun je verwachten?
Twee interessante lezingen waarbij toegelicht wordt hoe het instituut omgaat met data rondom genoemde technologie. Daarnaast is er een rondleiding op de werkvloer waarbij je uitleg krijgt over o.a. de instrumentmakerij en cryostat. Cryostat is een apparaat dat in de satelliet wordt gebruikt om zeer lage temperaturen te ondersteunen op -238 graden Fahrenheit (-150 graden Celsius) of lager, zodat alle instrumenten koel blijven. Dit is belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek. Doordat er getest wordt met het apparaat, biedt dit een unieke kans om de binnenzijde te zien.

Programma
13:00 - 13:30   Inloop en ontvangst met koffie/thee
13:30 - 14:15   Presentatie Ruimtetijd-rimpelingen: documenten als schokgolven door tijd & ruimte – Spreker: Vera Korte
14:15 - 15:00   Presentatie Exoplanets – Spreker: Michiel Min
15:00 - 15:15   Pauze
15:15 - 16:15   Rondleiding
16.15 - 16.20   Afsluiting
16.20 - 16.45   Netwerken

Aanmelden
Benieuwd naar de ontwikkelingen bij SRON? Dan is dit je kans! Stuur een e-mail naar info@knvi.nl ovv ‘SB 6 april 2017’.

Aanmelden kan tot uiterlijk 3 april. Maximaal: 30 deelnemers
Aan deze workshop zijn geen kosten verbonden.

We hopen je op 6 april te mogen begroeten bij SRON in Utrecht.

Met hartelijke groet,

Namens het bestuur KNVI-SB

Jolieke Schroot (voorzitter)
Magda Lacroes (secretaris)

SB goes Google: nieuwe kans op 25 oktober!

Wil je alsnog de kans krijgen om Google te bezoeken in Amsterdam? 25 oktober is het zover.

SB-leden meld je snel aan want er kunnen slechts 25 mensen deelnemen in totaal.

Belangstellenden die al op de wachtlijst staan hebben een bericht gekregen, laat snel weten of je aanwezig zult zijn zodat we weten hoeveel plekken er nog zijn voor je collega's.

Programma:

12.30 - 13.00 u Ontvangst met koffie/thee en een hapje
13.00 - 16.00 u Presentatie van Google Enterprise Search door Amhar Ford, accountmanager.
Gevolgd door een lezing van Henk Maaskant, metadatamanager Provincie Noord-Brabant, over de praktijkervaring met enterprise search.
Daarna discussie over de gevolgen voor informatieprofessionals.

Plaats: Google Amsterdam
Claude Debussylaan 34
Vinoly Mahler 4, Toren B, 15th and 16th Floor
1082 MD Amsterdam

Komt allen!

Je kunt je aanmelden bij Jolieke Schroot: joansco[at]hotmail.com.

 

SB op bezoek bij Google

Op 14 februari waren zo´n 25 SB-leden op bezoek bij Google in Amsterdam. We werden ontvangen met een geweldige lunch.
Onze gastheer en spreker Amhar Ford heeft ons een aardige kijk gegeven achter de schermen van Google. Amhar ging in op onder andere het ontstaan van Google en Enterprise Search. Dat deze dag bij iedereen in goede aarde viel, bleek uit de waardering. Ruim een 8.
Na afloop van deze Google-middag ontvingen alle aanwezigen een leuke Google-tas met informatie. De dag werd afgesloten met een borrel bij een nabijgelegen restaurant.
Gezien de grote belangstelling voor deze dag en het beperkte aantal plaatsen wordt er in het najaar een tweede middag georganiseerd.

SB verwelkomt nieuw bestuurslid Edith van Dasler

Het SB bestuur is versterkt met een nieuw bestuurslid. Edith van Dasler is coördinator cataloguing en metadatamanagement (project Beelden voor de Toekomst) bij het Eye Filminstituut Nederland te Amsterdam. Daarvoor was zij als coördinator en informatiespecialist werkzaam bij diverse instellingen. Zij is opgeleid aan de Hogeschool van Amsterdam (IDM) en is gestart met een studie aan de Universiteit van Amsterdam.

Edith van Dasler is tevens lid van de werkgroep NVB 100 jaar en de commissie NVB2020. Meer informatie: http://www.linkedin.com/in/edithvandasler.

Afdeling SB NVB zoekt nieuwe bestuursleden!

Het bestuur van de afdeling SB is op zoek naar enthousiaste en actieve bestuursleden.

In 2012 staan er een aantal activiteiten op het programma:

  • januari - Workshop bij Google Amsterdam
  • maart - Kijkje in de keuken Leidse Museumbibliotheken
  • juni - Werkbezoek Instituut voor Beeld en Geluid Hilversum

Om deze programma’s te kunnen organiseren vinden wij het fijn om versterking in ons bestuur te hebben. Ben jij betrokken bij het vakgebied? Dan is het nu je kans om als bestuurslid contacten te leggen en je ervaring met anderen te delen.

Als bestuurslid ontvang je een reiskostenvergoeding en bieden wij een training aan om je te bekwamen in het bestuurswerk.

Het huidige bestuur van de afdeling SB bestaat uit:
- Jolieke Schroot, voorzitter: E joansco(at)hotmail.com
Zelfstandig informatieprofessional, Utrecht

- Magda Lacroes, secretaris: E mlacroes1(at)gmail.com
Redacteur/informatiespecialist UWV werkbedrijf, Amsterdam

- Emke van Breugel, penningmeester: E emke.van.breugel(at)gmail.com
Location manager Law Library , Leiden.

Belangstellenden kunnen zich melden bij Emke van Breugel.

Geslaagde SB-dag in Delft

Op 24 oktober hebben SB-leden/vakgenoten deelgenomen aan de SB-dag in Delft. Eerst werd een bezoek gebracht aan de Koninklijke Porceleyne Fles. De bezoekers werden ontvangen met koffie gevolgd door een rondleiding door de fabriek, een schilderdemonstratie en bezichtiging van de showroom.

Na de lunch in de Brasserie van de Porceleyne Fles werd de middag vervolgd in DOK Delft. De middag stond in het teken van de dienstverlening, zoals inrichting, innovatie, retail en producten en diensten voor verschillende doelgroepen bij DOK Delft.

Mark Borneman van DOK Delft gaf een uitvoerig kijkje in de keuken en er werden interessante discussies gevoerd.

Bekijk de foto’s voor een impressie van deze dag!

 

Website / e-zine: nu bent u aan zet!

De nieuwe site is nu drie weken in de lucht, op sommige punten al aangepast aan de actualiteit, op sommige nog niet: daar zijn we op het bureau en binnen de afdelingen nog druk mee bezig. Dit is de tweede e-zine die u via deze nieuwe website ontvangt. Van ons testpanel en de afdelingswebmasters hebben we al wel wat reacties gehoord, maar we willen - als altijd - méér!

Daarom de open invitatie aan u als lid / lezer van website en e-zine om uw mening te geven. Ja, we weten het: de vorige e-zine kwam bij sommigen wel wat erg vaak binnen (de mailadresontdubbelaar werkte niet goed, nu wel!) en over het geel van de achtergrond of de foto in de kop kunnen we ook nog wel wat zeggen. Maar wat denkt u verder over de vorm en inhoud? Wat zou u ook nog graag zien? Hoe ervaart u de leesbaarheid… de navigatie? Kunt u makkelijk vinden wat u zoekt? Komt de e-zine goed leesbaar binnen of maakt de emailclient er een puinhoop van? Dat zijn zo wat vragen waar we graag van u een antwoord op willen. Gaat het om technische zaken, dan graag vermelden bij welke toepassing, besturingssysteem of browser het door u gesignaleerde fenomeen is opgetreden. 

Hoe dan ook: reken maar dat we heel benieuwd zijn en alle reacties zorgvuldig zullen bekijken! Reageren doet u door een email te sturen aan de NVB.

Het 'smoelenboek' terug? Ja en nee...

Op veler verzoek en na lange tijd is het destijds befaamde smoelenboek van de NVB terug. Maar op een andere, meer eigentijdse manier. Waarom immers een nieuw fenomeen opstarten als er al iets moois is?

Op veler verzoek en na lange tijd is het destijds befaamde smoelenboek van de NVB terug. Maar op een andere, meer eigentijdse manier. Waarom immers een nieuw fenomeen opstarten als er al iets moois is? Anders dan zoveel jaar geleden is er nu immers LinkedIn, een niet meer weg te denken zakelijke pendant van Hyves en Facebook. Ook steeds meer recruiters zoeken rechtstreeks in deze pool naar geschikt personeel. Het is dus zeker de moeite waard daar een profiel aan te maken en up-to-date te houden.

We nodigen je daarom graag uit via de speciale button onderaan de home page in te loggen op LinkedIn en daar zelf aan de slag te gaan.

Nadat je je profiel hebt ingevuld, kun je je aanmelden bij de algemene NVB Group of één van de speciale 

Kom op 31 maart naar DB Update 2011

Zien we u de 31e in Rotterdam, waar Essentials in samenwerking met ons haar 3e DB-update houdt? Geef mij één goede reden om er niet te verschijnen schreef ik in de vorige editie. Ha! We maken het u nog makkelijker en geven u vijftien redenen om er wel heen te gaan. En dan nog een fikse korting scoren omdat u NVB-lid bent. Aantrekkelijker kunnen we het niet maken.

Zien we u de 31e in Rotterdam, waar Essentials in samenwerking met ons haar 3e DB-update houdt? Geef mij één goede reden om er niet te verschijnen schreef ik in de vorige editie. Ha! We maken het u nog makkelijker en geven u vijftien redenen om er wel heen te gaan. En dan nog een fikse korting scoren omdat u NVB-lid bent. Aantrekkelijker kunnen we het niet maken.

15 redenen om u in te schrijven...

Erik Boekesteijn, DOK —— Jan Klerk, Bibliotheek Haarlem —— Joost Morsink, DeltaHage —— Lynn Kaplanian-Buller, American Book Center —— Maria Heijne, TU Delft —— Aat Vos, Aequo —— Wilma van den Brink, HvA —— Frans Rikhof, Ernst & Young —— Kathy Dempsey, Libraries Are Essential —— Taeke Kuyvenhoven, Liones —— Rita Niland, zzp-er —— Mireille Boetje, NBD Biblion —— Francine Houben, Mecanoo —— Gert Goris, Erasmus Universiteit —— Award Digitale Bibliotheek... op 31 maart is DB Update de plek waar we discussiëren, leren van interessante cases, en een kijkje in de toekomst wagen.

Het jaarcongres: Een ander vak

Het thema Een ander vak is ontleend aan een door onze voorzitter verwoorde constatering: het vak is niet veranderd, het is een ander vak geworden. We denken dat we daarin zaken als bezuinigingen en de kansen voor het vak, recht op informatie(vaardigheden), strategie, informatie is overal en nergens, open access en Internet: van open naar gesloten, kunnen mee nemen.

Het thema Een ander vak is ontleend aan een door onze voorzitter verwoorde constatering: het vak is niet veranderd, het is een ander vak geworden. We denken dat we daarin zaken als bezuinigingen en de kansen voor het vak, recht op informatie(vaardigheden), strategie, informatie is overal en nergens, open access en Internet: van open naar gesloten, kunnen mee nemen. Verder zullen we – t.b.v. meer interactie – de traditionele (sub)keynotes vervangen door smaakmakende debatten. De plenaire keynote zal in deze visie ook meer dan voorheen moeten aansluiten op het congresthema, dus meer inhoudelijkheid en minder fun reflecteren. Dat is het voorlopig. We zullen u in de toekomst regelmatig verder bijpraten. Maar… nu vast blokken die dag: 17 november bent u in Ede!

Oproep aan de leden voor commissie NVB2020

Een complexe en omvangrijke materie, zeker, maar de expertise om die te tackelen hebben we in huis, de NVB – lees de leden - is immers een pool van kennis? Wees trots op het vak en zet niet alleen de deur open voor een beroepsvereniging die er toe doet, geëquipeerd om zich te roeren en te doen gelden in een dynamische wereld. Bouw daar actief aan mee: heldhaftig - vastberaden - barmhartig. Aanmelden dus, en graag op rappe voetjes.

Als wij het niet kunnen, kan niemand het!

Het bestuur roept kandidaten op om visie en vorm te formuleren voor de toekomst van onze vereniging. Het vak is nog nooit zo dynamisch en belangrijk geweest als nu, en toch...

Begin maart 2010 presenteerde de Advies Commissie Beleidsaangelegenheden (ACB) haar visie op de toekomst van de NVB; de notitie is vervolgens uitvoerig op de ALV van 22 maart 2010 besproken. 

Wij zijn allemaal overtuigd van de dynamische toekomst van ons vak en daarmee van het belang van onze beroepsvereniging. Of, om met onze voorzitter te spreken tijdens zijn openingswoord op het recente jaarcongres: "geen democratie zonder professionele en vrije informatievoorziening", en daarin past de NVB.

In dit kader en gebaseerd op het ACB-advies, heeft het bestuur een aantal speerpunten benoemd:

1. Op korte termijn dient in kaart gebracht te worden welke soorten van beroepen de NVB aan zich moet gaan binden, zonder groepen bij voorbaat buiten te willen sluiten.

2. De NVB moet intern geherstructureerd worden. Op welke inhoudelijke basis moet de afdelingsstructuur heringericht gaan worden? De verhoudingen binnen de NVB (verenigingsbestuur, afdelingen, special interest groups, regionale netwerken...) verdienen herijking: het bestuur heeft de ambitie om een 180 graden kanteling te maken waarbij de koepel gedachte verlaten wordt en een platform wordt geïntroduceerd waarop initiatieven gezaaid kunnen worden, kunnen groeien, ruimte krijgen... Het adagium: de NVB dat zijn wij! 

Minder prioritair:
3. Er is grote onduidelijkheid over de opvattingen over het vak binnen de opleidingen; even onduidelijk is welke behoeften (zowel van werkgevers als van werknemers) zich op de arbeidsmarkt manifesteren. Hoe moeten die opvattingen en behoeften in kaart gebracht worden? 

4. De NVB moet haar doelstellingen herijken. Hoe moeten die gaan luiden? Hoe breed wil de NVB zich maatschappelijk manifesteren? Welke belangen wil zij gaan dienen? Wat moeten in dat licht de taken van Verenigingsbestuur en en -bureau gaan worden? 

In dat kader ziet het bestuur concentratie op punten 1 en 2 op korte termijn als prioritair, met een sterk accent op uitvoerbaarheid en pragmatisme. We streven ernaar om binnen 3 maanden de resultaten van de commissie te mogen ontvangen.

Het bestuur hoopt op enthousiaste reacties en zal bij het maken van de keuze uit de kandidaten zorgen voor een evenwichtige representatie naar de afdelingen. Voor de continuïteit acht het bestuur het van belang dat ACB-lid Peter de Jong zitting krijgt in de nieuw in te stellen commissie. 

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor uiterlijk 21 maart a.s. via info[at]nvbonline.nl. 
Voor meer informatie kunt u terecht bij Michel Wesseling (voorzitter):m.g.wesseling(at)gmail.com of 06-5336 2067.

NVB en Essentials organiseren op 31 maart in Rotterdam het congres DB Update 2011

Op DB Update draait het om de laatste ontwikkelingen, nieuwste toepassingen, en meest recente gebeurtenissen. Daarom dit keer aandacht voor het Library Learning Centre TU Delft, de Boekensalon van NBD Biblion, de toekomstige bibliotheek van Birmingham, en ‘cases’ van de drie digitale bibliotheken die genomineerd zijn voor de award Digitale Biliotheek van het Jaar. Maar ook aandacht voor marketing do’s & dont’s, Google Books, WorldCat en de e-book strategie van Amazon. En natuurlijk voor de precaire situatie waarin bibliotheken ‘of all sorts’ zich bevinden als gevolg van digitalisering, iPads en andere tablets, overheidsbezuinigingen en budgetverlagingen.

Op DB Update draait het om de laatste ontwikkelingen, nieuwste toepassingen, en meest recente gebeurtenissen. Daarom dit keer aandacht voor het Library Learning Centre TU Delft, de Boekensalon van NBD Biblion, de toekomstige bibliotheek van Birmingham, en 'cases' van de drie digitale bibliotheken die genomineerd zijn voor de award Digitale Biliotheek van het Jaar. Maar ook aandacht voor marketing do’s & dont's, Google Books, WorldCat en de e-book strategie van Amazon. En natuurlijk voor de precaire situatie waarin bibliotheken ‘of all sorts’ zich bevinden als gevolg van digitalisering, iPads en andere tablets, overheidsbezuinigingen en budgetverlagingen.

Met sprekers als Maria Heijne (bibliothecaris, TU Delft), Mireille Boetje (marketingmanager, NBD Biblion), Francine Houben (architect, Mecanoo), Frans Rikhof (kennismanager, Ernst&Young), Kathy Dempsey (auteur van The Accidental Library Marketer), Taeke Kuyvenhoven (uitgever, Liones), Aat Vos (interieurarchitect, Aequo), Rita Niland (blogger, social media expert), Wilma van den Brink (informatiespecialist, Hogeschool van Amsterdam) en dagvoorzitter Erik Boekesteijn (DOK).

Op 31 maart is DB Update de plek waar we discussiëren, leren van interessante cases, en een kijkje in de toekomst wagen. Meer informatie is te vinden op de website van Essentials.


Nieuwe trainingen bij GO

In de komende maanden organiseert GO opleidingen weer een groot aantal interessante trainingen voor informatiespecialisten en bibliotheekmedewerkers.

NVB-leden krijgen 10% korting op de volgende selectie uit het trainingsaanbod:

Dinsdagen 29 maart en 12 april 2011 in Utrecht

Kennismanagement

Tweedaagse cursus waarin u leert hoe u betrokken raakt bij het actief ondersteunen en stimuleren van ‘kennis delen’ binnen de eigen organisatie met gebruik en toepassing van sociale media

Docenten: Paul van den Brink (zelfstandig adviseur Kennismanagement), ondersteund door gastspreker René Jansen (directeur Winkwaves)

Dinsdag 19 en woensdag 20 april 2011 in Den Haag

Van bibliotheek naar modern informatiecentrum

Tweedaagse cursus waarin u voldoende bagage meekrijgt om de transformatie van bibliotheek naar modern informatiecentrum projectmatig aan te pakken.

Docenten: Paul Baak (senior-adviseur bij KBenP) en Martijn van der Kaaij (zelfstandig adviseur informatiemanagement)

Donderdagen 19, 26 mei, 9 en 16 juni 2011 in Leiden

Effectief juridische informatie zoeken

Vierdaagse cursus over betrouwbare en weloverwogen selecties maken uit het enorme aanbod van papieren en digitale bronnen.

Docenten: mr. Carla Bierlaagh (zelfstandig adviseur en interim manager) en mr. Cynthio Korlvinke, (hoofd Verenigde Bibliotheek Paleis van Justitie Amsterdam).

Vrijdag 27 mei 2011 in Voorburg

Europese juridische informatie

Eéndaagse cursus waarin u snel wegwijs wordt gemaakt in het digitale aanbod van Europese wetgeving, jurisprudentie en beleidsdocumenten

Docenten: mr. drs. Henk Zonneveld en mr. Judith Hanekuijk (resp. vakspecialist Europees Recht en onderwijscoördinator Juridische Bibliotheek bij de Universiteit Utrecht)

Meer informatie
Wilt u meer weten? Kijk dan voor deze en vele andere voorjaarsactiviteiten op de website of bel: 070-3512380.

Nieuwe GO-cursus Business Process Management (start: 22 maart)

Nieuwe cursus Business Process Management speelt in op actuele behoefte aan efficiency en kostenbeheersing.   Op dinsdag 22 maart 2011 start bij GO opleidingen in Voorburg de nieuwe zesdaagse cursus Business Process Management. Tijdens deze cursus gaan de deelnemers uitgebreid aan de slag met het verbeteren van de effectiviteit van werkprocessen en de daarbij behorende informatiestromen. Rode draad vormt een praktijkcase, afgestemd op de eigen bedrijfssituatie en de betreffende rol/functie hierin.

Nieuwe cursus Business Process Management speelt in op actuele behoefte aan efficiency en kostenbeheersing. 

Op dinsdag 22 maart 2011 start bij GO opleidingen in Voorburg de nieuwe zesdaagse cursus Business Process Management. Tijdens deze cursus gaan de deelnemers uitgebreid aan de slag met het verbeteren van de effectiviteit van werkprocessen en de daarbij behorende informatiestromen. Rode draad vormt een praktijkcase, afgestemd op de eigen bedrijfssituatie en de betreffende rol/functie hierin. 

Kostenbeheersing en effectiever inspelen op de markt zijn - zeker bij economische tegenwind - van groot belang, evenals het 'mobiliseren' van de hele organisatie. 

Met Business Process Management (BPM) is het mogelijk om deze benaderingen te combineren in een geïntegreerde aanpak. 

Inzicht in de verschillende processen is daarbij de basis voor verbeteringen van efficiency en effectiviteit. 

BPM leidt daarnaast ook tot engagement: als medewerkers weten wat ze doen en waarom, doen ze het beter en zijn ze ook veel meer betrokken bij de organisatie.

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
• Inleiding BPM vanuit vier gezichtspunten: efficiency, effectiviteit, accountability, compliancy
• Procesontwerp met tekenvaardigheden van processen
• Procesborging met groeimodellen en scenario's
• Procesverbetering en optimalisering n.a.v. veranderingen
• Procesverbeteringen in workflow en organisaties in een kennisintensieve omgeving (standaarden, praktijkcases).
 
Na een theoretische inleiding werken de deelnemers individueel aan een praktijkopdracht waarvan het onderwerp op basis van de eigen praktijksituatie en leerwens zelf wordt ingebracht. 

Bij de uitwerking van de opdracht worden de deelnemers persoonlijk begeleid door de docent. Hierbij wordt als ondersteuning een electronische leeromgeving ingezet.

De lesdagen van de cursus zijn op 1, 15, februari, 1, 15, 29 maart en 12 april 2011.

Deelnemers van de beroepsverenigingen NVB en NVBA krijgen 10% korting op het cursusgeld.

Een flyer van de opleiding kunt u hier downloaden. Voor meer informatie, kijk op de website van GO Opleidingen of bel: 070 3512380.